羅斯製造

m a d e . b y r o s s . n e t

Apple TV 4 短評

如果你有用開小米盒子類似的東西,而且有破解或VPN,也用得很開心,那不要想Apple TV,它不是你想要的東西,或者說,現在一定不是你想要的東西。

IMG_4419

功能方面,大家可以到蘋果官網睇,我就不介紹了,我寫依編blog,主要係想紀錄一下問題。無錯,係問題,希望之後佢會改善。

  1. 沒有光纖輸出,原本我Apple TV3跟整個家庭影視設置都是走光纖的,在不用打開電視的前提下可以用Apple TV來聽歌…現在又要重新安排了。
  2. 如果要用來打機,而你又覺得是重要功能,那就等等吧,先買個遊戲手把,再等大作出來吧。現在上面的都是一般作品。沒什麼獨創性。
  3. Apple自己的Remote App還沒有支援這一代的Apple TV到底在玩什麼…用個死人touch remote點打中文同密碼。Tim Cook 你到底想點~!Remote App未更新之前,大家還是設定一個4字的PIN吧~!方法在此
  4. 用Apple TV來睇NAS中的影片是可以的,行Plex又得,行DLNA又得,暫時試了NAStify Player 同 Localcast都可以直接播到NAS中的影片。但穩定度一般,可能會彈出嚟,要好好改善。
  5. 我還是想迅雷快點出Apple TV版,仲有VLC。
  6. 有部份App係iPhone iPad Apple TV 買一次就三個平台都用到,好似Oceanhorn™咁。不過用個remote玩真係超辛苦。

其實很多人都期望太高,這個Apple TV新一代,暫時只係半完成品,如果官方同第三方不快點把APP上架,好快玩完。

如果某天任天堂可以同Apple合作,咁個世界就會唔同了,橫掂賣主機都賺唔到錢㗎啦,不如將個WiiMo, WiiFit支援Apple TV, 然後係咁出Game仲好啦~!

如果大家有咩問題歡迎嚟我哋個新PAGE:

One Response to “Apple TV 4 短評”

  1. […] 昨晚同朋友齊齊開箱玩 Apple TV 4,拆包裝,Good,摵膠紙,對路,但稍多,由佢。插線通電做 Config,一啪部 iPhone 上去就完成,好簡單喎!(明顯入局了) […]

Leave a Reply


%d 位部落客按了讚: