羅斯製造

m a d e . b y r o s s . n e t

Olympus AIR A01 小時候的想像,現在出現了 之一

#Olympusair 搞笑

 

這部相機(?)應該係我最最最期待O記會出的機種,因為細老哥時睇咗套漫畫令我對攝影有興趣然後迷上,現AIR正正就係我細個時覺得相機最後應該會變成咁的成果。仲畫咗張設計圖,當然現在搵唔到都係吹水㗎啦!但這個有無限可能性的設計,必然係相機應該要走嘅路。

相機詳細的Spec我就唔講了,自己去官方網站好好吸毒吧~!OLYMPUS AIR A01

我只點出幾個我在意的點:

千六萬像素,這個是基本啦;快門,1/16000~4秒,全電子;連拍10張影片,MOV(映像:MPEG-4AVC/H.264 音声:ステレオリニアPCM/16bit、サンプリング周波数:48kHz)

無防塵,無防手,無防水。體積問題,無法子,仲有價錢市場等等因素,第一代,無這幾個東西其實無所謂。

最重要係你可以用手機,輕輕鬆鬆咁拍出O記色呀 T_T

入手半個月,先作個小小心得分享。

  1. 其實佢做工好好同有尐重。原本當佢玩具,但佢質感好好。
  2. 其實咁設計的相機唔算太細。正如大家喜歡餅乾鏡多過長又細的鏡(P記得20.7 同O記25.8就係好好例子)
  3. 如果想影快相,必須要盲拍。因為由開APP到開機到連到機到出現畫面,最長要成1:40秒左右。去片,這我要解釋一下他的運作過程,如果在正常情況下,或隻要理想狀態下,你先打開OA.控制中心,他會用Bluetooth Smart叫起部想機,然後再連到相機的WIFI,這是最新的,20秒左右啦。但很多情況都係你已經連在一個WIFI中,咁就會出現片中的狀況。要手動連WIFI,浪費好多時間。希望佢以後會改善啦。但應該難。
  4. 現時第三方app都不算太多,我下了3個: Selfiegenicam (Free)睇名都知係自拍app,但太多日文,唔識玩;Dual Camera (Free) 張手機鏡頭同相機鏡頭影到的相合成一張。AIR Downloader (HKD28) 注重下轉相機照片到手機的APP,暫時功能一般;

其實,我個人最期待係自己寫APP畀自己用,希望有時間啦,又要搵食又要玩又要夢想真係好難分配時間。

今次寫住咁多先,下次睇下仲有咩可以分享。

下面係尐Sample可以睇睇:(按一下睇全部)
20150507-AIR-A01-LUMIX G VARIO PZ 14-42-F3.5-5.6-001

 

Leave a Reply


%d 位部落客按了讚: